Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΑΣ, ΤΟΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ





Έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αποτελεί πλέον η λίμνη της Αγιάς. Πάρα πολλά σχολεία πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη λίμνη της Αγιάς και αρκετά από αυτά συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου για το νερό και τους υγρότοπους. Η φήμη της λίμνης της Αγιάς ξεπερνά πλέον τα όρια της Κρήτης, καθώς στους πολλούς τουρίστες που την επισκέπτονται, προστίθενται και σχολικές μονάδες από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως π.χ το Γυμνάσιο Κυθήρων, του οποίου η Γ’ τάξης επισκέφτηκε σήμερα τη λίμνη της Αγιάς με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου.
            Είχαν έτσι οι μαθητές κι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στην όχθη της λίμνης, να θαυμάσουν αρκετά ενδημικά κι αποδημητικά πουλιά από τα περισσότερα από 200 που έχουν παρατηρήσει οι ειδικοί επιστήμονες στη λίμνη της Αγιάς. Ορισμένα από τα αυτά είναι σπάνια και απειλούμενα όπως οι λευκοτσικνιάδες, οι λευκοί ερωδιοί που παρατηρήθηκαν και σήμερα στη λίμνη. Επίσης, τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στη λίμνη της Αγιάς και τέσσερις κύκνοι.
            Είδαμε ακόμη χελώνες και πολλά πουλιά όπως φαλαρίδες, γλάρους. Είδαμε φαλαρίδες στις φωλιές τους.
            Τα παιδιά βέβαια ήταν μάρτυρες και προβλημάτων της λίμνης όπως είναι η εισαγωγή ξενικών ειδών. Παρατήρησαν αρκετά ευμεγέθη κινέζικα χρυσόψαρα που έχουν κατακλύσει τη λίμνη, όπως και αμερικάνικους βουβαλοβάτραχους. Τα είδη αυτά έχουν εισαχθεί στη λίμνη προερχόμενα από άλλες χώρες και δημιουργούν πρόβλημα ανατρέποντας την οικολογική ισορροπία, και παραμένουν πρόβλημα που χρειάζεται αντιμετώπιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου