Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΠΕ ΒΑΜΟΥ ΕΩΣ TΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2017


Κατόπιν αιτήματος της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων το ΚΠΕ Βάμου δίνει παράταση στις Αιτήσεις για συμμετοχή σε προγράμματα του ΚΠΕ Βάμου μέχρι την Παρασκευή 29-9-2017. Η παράταση ισχύει ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ.
Δηλώσεις συμμετοχής  μπορούν να υποβάλουν οι εκπαιδευτικοί μέσω της Υπεύθυνη ςΣχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων(ekavazidou@sch.gr) συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017. Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων καλείται να στείλειτον κατάλογο των αιτήσεων στο ΚΠΕ τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017. Προτεραιότητα για συμμετοχή στα παραπάνω προγράμματα έχουν α) εκπαιδευτικοί που δεν έχουν επισκεφθεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τη σχολική χρονιά 2016-17, β) όσοι συμμετέχουν σε Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου και γ) όσοι ενδιαφέρονται για να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σχολείο τους την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προγραμματίζει την υλοποίηση περιορισμένου αριθμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων / επισκέψεων για την περίοδο του φθινοπώρου 2017 και μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.

Τα προγράμματα αυτά θα είναι μονοήμερα και θα υλοποιούνται στο χώρο του ΚΠΕ στον Κεφαλά ή, εναλλακτικά, στο χώρο του σχολείου ή στο αντίστοιχο πεδίο (π.χ. λίμνη της Αγιάς ή την Παλιά Πόλη των Χανίων) και θα αφορούν ομάδες έως 35 μαθητών.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τα οποία μπορούν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί είναι τα εξής:

1)            «Ελιά και λάδι στην Κρήτη». Στόχος του Προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές-τριες τον Ελαιώνα και την Ελιά, να συνειδητοποιήσουν την σπουδαιότητα των προϊόντων της για την Οικονομία του τόπου τους και την υγεία των κατοίκων και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του οικοσυστήματός της.

2)           «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!». Στόχος του Προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές-τριες με την έννοια και τη σπουδαιότητα της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, απορριμμάτων.  Να μάθουν τι και πως πρέπει να ανακυκλώνουν, και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.  (Χρήση άχρηστων υλικών για την κατασκευή χρήσιμων αντικειμένων - Εξοικονόμηση πόρων).


3)           «Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό». Στόχος του Προγράμματος είναι να μελετήσουν οι μαθητές τη λειτουργία, την ορθή χρήση και την αναγκαιότητα του νερού στη φύση, τόσο για το ανθρωπογενές  όσο και για το φυσικό περιβάλλον.
4)           «Το σχολείο μας πρασινίζει: αρώματα, χρώματα, γεύσεις στο σχολικό κήπο».  Στόχος του  Προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη φύση, να αναγνωρίσουν τη σημασία των φυτών, να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα των Χανίων και της Κρήτης και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της για την τοπική οικονομία και τη σύνδεσή της με τον τοπικό πολιτισμό.

5)           «Μία Βόλτα στα Χανιά 5.500 χρόνων».  Στόχος του Προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την Παλιά Πόλη των Χανίων, μια πόλη που κατοικείται συνεχώς από την Παλαιολιθική Εποχή.  Να εξερευνήσουν το ανθρωπογενές περιβάλλον, τα μνημεία διαφόρων πολιτισμών από τη μινωική εποχή μέχρι σήμερα και να αντιληφθούν την αδιάλειπτη συνέχεια στην κατοίκησή της με τον εξαιρετικό κτιριακό-πολιτιστικό πλούτο.


6)           «Η Κλιματική Αλλαγή κι εμείς». Νέο Πρόγραμμα του ΚΠΕ με στόχο να συζητήσουμε για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην καθημερινή μας ζωή και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αλλαγή καταναλωτικών και κυκλοφοριακών συνηθειών, τρόπους προστασίας και αύξησης των αποθεμάτων νερού και των χώρων πρασίνου, ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όλα τα παραπάνω προγράμματα είναι για μαθητές 5-18 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου